Psykisk overgangsalder? konkrete strategier

Psykisk overgangsalder er også en del af “Klimakteriesild” der er en samtalebog med 12 kendte kvinder fra offentlighedens billede, som i denne fortæller om deres egen overgangsalder. (Pia K, Hella Joof, Søs Egelind, Birthe Neumann, Charlotte Sachs Bostrup, Vibeke Windelev, Dorthe Kandi, Anna Thygesen  mfl …)

Hvorfor skal du læse bogen Klimakteriesild? Jo ser du –  først og fremmest vil du med garanti kunne genkende dig selv i en eller flere, af de medvirkende kvinders ord. Og du vil forstå, at “du ikke er unormal.” Du vil også få en meget konkret opskrift på, hvordan du bedst tackler den psykiske del af overgangsalderens udfordringer, også kaldet den psykiske overgangsalder. Fordi faktum er, at overgangsalder jo ofte rammer kvinders liv på samme tid som andre store omvæltninger indtræffer. Det kan være skilsmisser, sygdom, børn der flytter hjemmefra. Eller bare den her ting med, at vi begynder at føle os gamle og måske usynliggjorte.

Hvorfor pokker skal vi kvinder gå og have det skidt med os selv, OVEN I de fysiske gener? Det skal vi selvfølgelig ikke.

Psykologen Irmgard Spangsdorf, kommer med helt konkrete bud på hvordan du kan få det bedre. F.eks siger hun i Klimakteriesild:

“Mange tænker, at ”nu er jeg en voksen kvinde i overgangsalder, med alt det, som ændrer kroppen.” Normalitetsbegrebet bliver jo konfronteret, forstået på den måde, at man kan gå rundt og bilde sig selv ind, at man SKAL være på en bestemt måde i forhold til en bestemt alder. For eksempel tanker som, at når man nærmer sig 40, så skal man være mere moden end en på 20.Når man så kommer i overgangsalderen, kan man så tillade sig at opføre sig som et grådlabilt barn ind imellem? Eller fnise og danse rundt som en teenager, når man NU er ”moden” … ? Ja, det kan man godt, alt andet er en fejltanke. Giv slip på den høje dommer inde i dig selv. Ligesom teenageren, der har væggen klistret til med idolplakater, og som drømmer om fremtiden, kan det være et virkemiddel til udvikling også at finde nogle rollemodeller at spejle sig i. For eksempel mødte jeg selv en kvindelig tolk fra Albanien, som skulle hjælpe mig med at tolke under de terapisessioner, som jeg havde med en udenlandsk klient på et flygtningecenter. Det var dengang, mobiltelefoner var noget nyt i Danmark. Når vi mødtes, kom hun kørende i sin egen lille bil og steg ud af den med sin mobiltelefon i hånden. Hun opfattede Danmark som et fantastisk land, fordi hun mente, at hun havde alle muligheder her, i forhold til det sted hun selv kom fra. Hun sugede disse nye muligheder til sig og arbejdede alt, hvad hun kunne, for at få fat på de goder, der bød sig til. Hendes energi og ord fik mig til, som 48-årig i overgangsalderen, endelig at få taget et kørekort og samtidig købe en mobiltelefon. Hendes drive var smittende. Så udvikling kan
komme allevegne fra. Find bare de gode rollemodeller!”

Og så kommer hun med en masse andre gode strategier, for dig der er midt i en psykisk overgangsalder, der er helt enkle og nemme at gå til. F.eks at du skal lave en playliste med musik der gør dig glad 🙂

Indlæg du også vil synes om

Læg en besked

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 Kommentar